Haar kleuren

Tientallen jaren ervaring met haarkleuren

Benodigdheden


Wat heb je niet nodig om je haar te kleuren?

Dat klinkt misschien als een bijzondere vraag, maar laat u niet belazeren. In het huidige aanbod van drogisterij-haarkleuringen worden steeds meer producten toegevoegd voor de nazorg. Maskers, conditioners, lotions, olieën, neutralisators (etc.) moeten uw haar na de kleuring weer in topconditie brengen. Zalven moeten uw hoofdhuid beschermen. In sommige paketten moet u uw haar zelfs voorbehandelen op de kleuring.

De meeste vitamines, mineralen en ceramides kunnen niet worden opgenomen door het haar of de hoofdhuid en zijn, zeker tijdens het chemische proces van haarkleuren, niet van belang. Haarkleuren kan uw haar beschadigen door het chemische proces met het gebruik van peroxide en ammoniak. Door een envoudige conditioner die tussen uw haarschubben blijft zitten voelt uw haar na het kleuren weer iets gladder aan. Wanneer uw haar al ernstig beschadigd is of van nature erg zwak kunt uw uw haar misschien beter even niet blootstellen aan al te heftige chemische kleuringen. Vraag dan uw kapper om advies.

Maar wat heb ik dan wel nodig?


Haarkleuring

In de basis bestaat een haarkleuring uit:

  1. de kleuring
  2. de waterstofperoxide / activator

De meeste kappers zullen u adviseren geen pakjes van de drogist te kopen. Helaas is dit vaak van eigen belang. Er is niet zoveel mis met kleuringen van de drogist. Vaak zorgen deze kleuringen voor een sterker chemisch proces om u het resultaat van de verpakking te geven zonder dat u al te kritisch naar uw huidige haarkleur en haarstructuur hoeft te kijken, zoals de kapper deze rekensom wel kan maken. Over het algemeen is dus wel te stellen dat drogisterijkleuringen uw haar meer beschadigen om het gewenste effect te krijgen. Vaak bevatten deze verpakkingen meer ammoniak. Maar wanneer uw haar dit kan dragen hoeft dit niet zozeer een probleem te zijn. Wel verliest beschadigd haar sneller bepaalde kleurtinten. Wanneer u daarna wilt veranderen van kleur kan dit ook meer problemen opleveren.

Applicatie

Voor het aanbrengen van de kleuring zijn er verscheidene hulpmiddelen. Bij de drogist krijgt u vaak een mengfles waarmee u het mengsel door elkaar schudt. De kapper gebruikt hiervoor een schaaltje en een kwast. Uw handen beschermt u met handschoenen. Het is aan te raden om eerst uw uitgroei te behandelen en daarna de rest van uw haar. Kijk daarvoor op onze pagina 'technieken'.

Bescherming

Bij de kapper krijgt u een kapmantel om. Thuis kunt u beter een oude blouse dragen en een handdoek om uw nek hangen. De handdoek vangt de druppen en uitlopers van de verf op. De blouse kunt u weer uit doen zonder dat deze over uw hoofd hoeft. U kunt dan douchen na het kleuren.

Veiligheid

Veiligheid eerst
Bij het kleuren van uw haar is het van essentieel belang om de veiligheidsinstructies op de verpakking nauwkeurig te volgen. Het is altijd aan te raden om vooraf een allergietest uit te voeren, vooral als u een nieuw product gebruikt. Breng een kleine hoeveelheid van het mengsel aan op een discreet deel van uw huid, zoals de binnenkant van uw elleboog, en wacht 48 uur om te zien of er een reactie optreedt. Als er roodheid, jeuk of zwelling optreedt, gebruik het product dan niet. Het is ook belangrijk om uw ogen te beschermen en direct contact met de ogen te vermijden. Als het product toch in uw ogen komt, spoel ze dan onmiddellijk uit met veel water en raadpleeg zo nodig een arts. Het dragen van een oude blouse en het gebruik van handdoeken is niet alleen handig om vlekken te voorkomen, maar ook om uw huid te beschermen tegen mogelijke irritatie door druppels kleurstof.