Haar kleuren

Tientallen jaren ervaring met haarkleuren

Haarkleur kiezen


Haarkleur

De keuze van uw haarkleur is afhankelijk van uw huid, natuurlijke haartint, leeftijd etc. Hierover verderop meer informatie. Na het bepalen van de kleur die u wilt bereiken is het belangrijk te bepalen of u een permanente kleuring of spoeling gaat gebruiken of misschien eerst uw haar moet oplichten. Als u de haarkleur lichter of helderder wilt maken dan uw huidige kleur dan is hiervoor een hoger percentage waterstof peroxide nodig dan wanneer u naar een donkerder tint gaat. Het exacte percentage waterstof is afhankelijk van het merk verf dat u gebruikt (door de andere hulpstoffen die in de verf aanwezig zijn).

De basis. Het Kleurenwiel

Als u volledig van kleur wilt veranderen is het handig kennis te hebben genomen van het kleurenwiel. Dit kan voorkomen dat uw haar oranje lijkt na het ontkleuren of groen na het donkerder verven. De kleur van uw haar wordt bepaald door het weerschijnen van de 3 primaire kleuren; geel, rood, blauw. De hoeveelheid en dichtheid van iedere kleur bepaald uw haarkleur. De mix van deze kleuren geeft een nieuwe kleur. Zo wordt blauw en geel; groen. Rood met blauw wordt paars. In de kapperswereld wordt een kleurenwiel gebruikt om in de basis te leren hoe de kleuren mengen.

Nu zult u denken, "Ik wil helemaal geen kleuren mengen. Ik wil mijn haar verven!" Maar ook dan krijgt u temaken met het mengen van kleuren. De huidige kleur van uw haar is de basiskleur. De kleur die u kiest mengt met de huidige kleur. Haarverf is geen muurverf en legt geen dekkende laag over uw haar maar geeft een tint aan uw huidige haarkleur.

In het kleurenwiel vindt u alle basiskleuren en hoe ze mengen. Van de natuur zijn alle kleuren in ons haar aanwezig. In heel donker haar zijn de kleuren erg geconentreerd in licht haar veel minder geconcentreerd.

Is uw huidige haarkleur gelig (bijvoorbeeld goudblond) en mixt u deze met blauw(een sterke astint bevat veel blauw) dan heeft u er kans op groen haar te krijgen. Om dit op te heffen moet u een kleur kiezen die recht tegenover de huidige haarkleur ligt. Een rode tint neutraliseert groen. Wanneer uw haar oplicht, door te blonderen of door de zon, verdwijnt meestal als eerste uw blauwe pigment. Dit bekent dat de kleuren rood en geel overblijven. Donker haar wordt daardoor al snel oranje(koperkleurig). Om dit op te heffen moet u blauw terugbrengen in het haar(astint).

Zelfs als u het kleurenwiel begrijpt blijft het lastig om een juiste kleur te kiezen. Kijk daarom altijd op de verpakking bij het gebruik van drogisterij-kleuringen. Deze vertelt voor welke kleurhoogtes (zie de pagina kleurtermen) de verf geschikt is. 

Kleuringen


Verfkleuring: Een verf kleurt dieper en het effect blijft vaak langer aan dan bij een spoeling. Een verf kan uw haar ook iets oplichten om de kleur nog helderder of zelfs blonder te maken. Veel merken vereisen een waterstofperoxide-creme van 6% om de verfkleuring te activeren.

Spoeling / tijdelijke kleuring: Een spoeling kan uw huidige kleur of een basiskleur een mooie glans geven, maar maakt uw huidige haarkleur niet of nauwelijks lichter. De kapper gebruikt vaak een spoeling om u een tint donkerder te kleuren of een heldere rood-, koper- of -auberginetint aan het haar te geven. Ook kunt u opgelicht haar minder geel of oranje laten lijken door een as-spoeling te gruiken. Deze tint zal na enkele weken beginnen te vervagen. Een spoeling of tijdelijke kleuring zal bijna altijd resten van de kleuring achterlaten en verdwijnt niet altijd volledig. Mocht uw kapper u vragen of u uw haar eerder gekleurd heeft dan is het belangrijk om ook uw tijdelijke kleuringen te benoemen. Waterstof peroxide is 1-3%

Blonderen /ontkleuren: Kiest u ervoor om uw nieuwe haarkleur meer dan 2 tinten lichter te maken gebruik dan eerst een ontkleuring of blondering. Hiermee licht u het haar eerst tot de kleurhoogte die u wilt bereiken. Voor het oplichten van het haar wordt vaak een waterstofperoxide percentage van 9% of 12% gebruikt, maar ook lagere percentages kunnen het proces activeren, in combinatie met blondeerpoeder. Donker haar is moeilijker te blonderen. Doordat eerst de blauwe pigment uit het haar gehaald wordt en het langer duurt voordat de rode pigment uit uw haar is, bestaat er kans dat uw haar oranje wordt. De blondering moet dan langer in het haar blijven en om het haar niet teveel te beschadigen is het verstandig om een lager percentage waterstof te kiezen. Wanneer u een haarverf of spoeling neemt die een tint donkerder is (dan het geblondeerde haar) is dit vaak wel weer te corrigeren. In sommige gevallen is het verstandig warmte te gebruiken om het proces te versterken.

Beschadigen

Blonderen/ontkleuren/oplichten is een moeilijk en ingewikkeld proces dat het haar vaak definitief beschadigd. Bij de juiste aanpak is dit een geringe, niet- of nauwelijks zichtbare, beschadiging. Bij een onjuiste aanpak kan uw haar zover beschadigen dat de structuur volledig verandert of dat het afknapt. De mate van beschadiging is afhankelijk van het proces dat u heeft gekozen. Het is verstandig om de kapper naar de kleur, structuur en kwaliteit te laten kijken en u te laten adviseren in het percentage waterstof en verhouding, inwerktijd, gebruik van warmte etc.

Ook wanneer u een haarverf gebruikt kunt u uw haar beschadigen. Als uw haar erg 'fijn van draad' is adviseren we uw kapper te vragen of de kleuring geschikt is voor uw haar.

Haarkleur advies

Wilt u uw haar voor het eerst zelf kleuren let u dan op onze adviezen:

  • Neem een tint die past bij de kleur van uw wenkbrauwen en kies geen kleur die meer dan 2 tinten donkerder of lichter is dan uw huidige haarkleur.
  • Kijk op de verpakking of de haarkleuring geschikt is voor uw haartint.
  • Wanneer u veel rode vlekjes of puistjes heeft kies dan niet voor een rode kleur of andere harde kleur. Deze kleuren benadrukken vaak de vlekjes in uw gezicht.
  • Wanneer u een erg lichte en/of grauwe huidskleur heeft kies dan voor een lichtere haarkleur. Donkere tinten maken vaak nog bleker. Daar tegenover zullen hele lichte haarkleuren nog meer kleur in uw gezicht geven. Bij sommige personen is dit mooi, maar niet bij iedereen!
  • Denkt u eraan dat uw haar na het kleuren gewoon doorgroeit. U zult dus altijd een uitgroei krijgen. Een donkerder uitgroei is over het algemeen mooier dan een lichtere uitgroei. Wilt u uw haar niet te vaak kleuren neem dan een kleuring die lichter of gelijk is aan uw huidige haarkleur.
  • Over het algemeen is het voor mensen die boven de 50 jaar zijn aan te raden om het haar iets lichter te gaan kleuren. Het gezicht krijgt vanaf deze leeftijd vaak een te harde uitstraling wanneer het haar donker geverfd wordt .

Welke haarkleur past bij mij?

Daar kunnen we kort en bondig over zijn; Dat is een kwestie van proberen.

Er bestaat allerlei software om te zien hoe u eruit zie met een andere haarkleur. Helaas geeft dit zelden een realistische kijk op 'wat bij u past'. We kunnen er nog zoveel theorien op los laten, maar we zijn allemaal unieke wezens. Wat de één staat, staat de ander niet. Uw haarkleur is onderdeel van de stijl die u uit wilt stralen en is niet alleen gebonden aan huidtype of leeftijd. Daarnaast zijn haarkleuren ook onderhevig aan de laatste trends.

Waarschijnlijk heeft u wel een bepaald idee van wat het beste bij u past. Door voorzichtig te experimenteren met een haarkleur dat niet te ver van uw eigen haarkleur ligt krijgt u vaak al een idee van wat u wel staat en wat niet. Gebruik uitwasbare tinten wanneer u één of 2 tinten donkerder wilt proberen. Wilt u lichter haar proberen kijk dan eerst eens wat highlights voor uw haar en gezicht doen. Ga hiervoor naar de kapper.

De meeste uitgesproken (harde) kleuren, zoals zwart, witblond, fel rood en fel koper en ook enkele astinten geven vaak een hardere en scherpere uitstraling aan het gezicht. Warme bruintinten, goudtinten en diverse blondtinten maken vaak zachter. Fijne highlights in het haar kunnen deze kleuren nog verder verzachten.