Haar kleuren

Tientallen jaren ervaring met haarkleuren

img

Kleur-termen

De volgende vaktermen worden vaak gebruikt voor het indelen van verschillende haarkleuren:


Basiskleuren


Zoals de naam al zegt zijn dit de basiskleuren van lichtblond tot zwart. Deze kleuren lijken erg op de natuurlijke kleuren van ons haar en worden vaak gemixt om met een andere kleur te krijgen. In de basiskleuren komen geen roodtinten of (as)grijstinten voor. Iedere haarkleur heeft een cijfer. De kleur 6.43 is een kleurvariant op kleurhoogte 6: Donkerblond. De tinten kunnen per merk iets varieren, maar de kleurhoogtes zijn over het algemeen hetzelfde. 6.43 kan zijn Donkerblond-kopergoud.

Toonkleuren

De kleuren achter de punt 6.43 bepalen de toning van de kleur. Naast de basiskleuren zijn er dus toonkleuren die de kleur bepalen. Dit kan zijn:

  1. As
  2. Violet
  3. Goud
  4. Koper
  5. Mahonie
  6. Rood
  7. Mat
  8. Mokka

Welke tint u het beste kunt kiezen vindt u op de pagina haarkleur kiezen.

Algemene kleurtermen

Blondtinten: Blondtinten is de verzamelterm voor alle soorten blond haar die er bestaan. Van champagneblond tot donkerblond. Het gaat hier alleen over de verftinten en de spoelingen.

Het ontkleuren of blonderen van het haar is een andere manier van het creëren van blond haar. Meestal is er daarna een blond-tint nodig om een mooie of natuurlijke kleur te krijgen.

Goudtinten: Goudtinten geven een warme goudkleurige glans aan het haar. De goudtinten lopen van lichtblond tot middenbruin. Goudblond kan soms een beetje gelig lijken, wanneer uw oorspronkelijke haarkleur lichter is dan de haarkleuring.

Roodtinten: Bij de roodtinten moet u denken aan de kleuren die lopen van natuurlijk rood, naar felrood(brandweerautorood) en rood-bruin. Wees voorzichtig met het gebruik van roodtinten wanneer u van nature geen rood-type bent. Ze kunnen een harde uitstraling aan het gezicht geven of de huid vlekkerig laten lijken. Roodtinten zijn moeilijk uit het haar te krijgen en zullen soms helemaal moeten uitgroeien voordat u egaal van kleur kunt veranderen.

Kopertinten: Kopertinten zijn de kleuren die meer naar oranje of de kleur van het metaal koper neigen. Wanneer u blond haar heeft moet u erg voorzichtig zijn met het gebruik van kopertinten, omdat er kans is op een knal-oranje effect.

Kastanje tinten: Zijn de bruine haarkleuringen die een kastanjekleurig effect geven. Deze kleuren gaan van licht tot donkerbruin en hebben vaak een warme(licht roodachtige) gloed op het haar.

Aubergine: Is een paarsachtige tint genoemd naar de vrucht aubergine. Wanneer de kleur vervaagt door wassen of de zon verandert de kleur naar een bruin of koperachtige kleur. De mooste effecten worden verkregen door de kleur te onderhouden met een aubergine kleurspoeling.

As tinten: As-tinten zijn de kleuren die neigen naar een grijzige grauwe kleur. Astinten worden vaak gebruikt om een natuurlijker haarkleur te krijgen, door ze te mixen of ze als nakleuring of spoeling te gebruiken. Wanneer u uw haarkleur te warm(roodachtig) vind is deze natuurlijker te maken door een astint te gebruiken. Let er wel op dat, wanneer u de astint als verf gebruikt, de askleur niet veel lichter mag zijn dan uw huidige kleur omdat u daarmee uw huidige kleur kunt gaan oplichten en het effect alsnog roodachtig kan zijn. Houdt uw haar voortdurend in de gaten wanneer u een astint gebruikt om uw kleuring uit te spoelen voordat deze doorslaat naar grijs of zelfs groen.

Foutje gemaakt?

Het was een stralende dag toen Emma, geïnspireerd door een badass foto van een model met vurige aubergine lokken, besloot haar eigen haar te transformeren. Gewapend met een doe-het-zelf verfkit waagde ze de sprong. Maar in plaats van die diepe paarse gloed, kreeg ze vlekkerige paarse streken. Hoewel het niet het meesterwerk was dat ze voor ogen had, kreeg ze verrassend veel waardering voor haar gedurfde keuze. Met een schouderophalende houding besloot ze: "Perfect is ook maar saai", en ze besloot nog wat verschillende tinten ertussen te zetten.

Van fouten kun je leren!